A gyermek laptop változatos funkciói, avagy a Z generáció kreativitása

Gyakran emlegetett témakör, hogy az úgynevezett Z generáció tagjai életében kitüntetett szerepet játszik a digitális technológia. Emiatt „digitális bennszülöttek”-ként is emlegetik őket. Nem jelent számukra problémát új elektronikus eszközökkel megismerkedni, hamar kibogarásszák a legmodernebb kütyük működését is. Elképzelhetetlen számukra az élet internet, televízió, okostelefon és az ezeknek köszönhető rendkívül gyors információáramlás és az ezzel járó számtalan inger nélkül.

Nem meglepő tehát, hogy lányaim, a hétéves Panka és a kilencéves Dorka is igen nagy érdeklődést tanúsítanak a digitális eszközök iránt. Egy modern berendezésű irodában dolgozom, ahol gyakran megfordulnak a kislányok totyogó koruk óta. Mindkettejüket roppantul lekötik a videojátékok, az interneten fellelhető videók, virtuális állatneveldék. Nem mindig egyszerű nyomon követni, hogy valóban csak gyerekek számára ártalmatlan tartalmakat böngésznek-e, ezért naponta csak korlátozott időt tölthetnek a számítógép előtt és lépten-nyomon rájuk lesek, hogy mit tevékenykednek az interneten. A közösségi oldalak használatát egyelőre nem engedélyezzük nekik. Főleg Panka nagyon fiatal még ahhoz, hogy eldöntse, nem tiltott vizeken evez-e, amikor megnyit egy új honlapot.

A digitális világ iránt való igényüket azonban ki kell elégíteni, ebben a korban nem tagadhatjuk ezt meg tőlük. Joguk van lépést tartani a technológiával, ha már ebbe születtek bele és jobban fognak hozzá érteni, mint a szüleik valaha is.

gyermek laptopAz előbb felsorolt érvekre való tekintettel végül megleptük a lányokat egy játék laptoppal egy internetes webáruházból, a Játék webshopból. Ez a gyermek laptop lehetővé teszi, hogy a lányok kedvükre böngésszenek és játszva tanuljanak anélkül, hogy valami számukra káros dologra bukkannának. Nagyon szép, csajos pink színűt választottam, ami már önmagában is hívogató a kislányoknak. Mivel ez a laptop inkább a kisebb korosztálynak készült, Pankát jobban megragadta, de néha azért Dorkát is rajtakapom, hogy a kreatív játékokkal szórakozik, főleg a memóriafejlesztő programok kötik le a figyelmét. Örömmel tölt el, hogy így össze tudják kötni a kellemeset a hasznossal. 50 olyan játék és tevékenység található a gépen, amellyel a lányok egyszerre tudnak tanulni és játszani. A billentyűzet és a szoftver nyelve is magyar. Ez a gyermek laptop 80×40 cm-es LCD kijelzővel van ellátva. A muzikális beállítottságúaknak kedvez a rajta található 60 féle dallam a zenélő funkciónak köszönhetően. Panka egy igazi kis pacsirta, tehát ő sokat szórakozik ezzel a funkcióval. Emellett lehet választani matematikai, helyesírási és olvasási gyakorlatok közül is. Az ébresztő funkciónak köszönhetően a lányok most már az én segítségem nélkül is fel tudnak kelni időben reggel iskola előtt.

Pankának nagy vágya volt, hogy elvigye a laptopot az iskolába, hogy megmutathassa az osztálytársainak. Nem engedtük neki, mondván, ez nem iskolai eszköz, nem oda való, majd ha eljönnek a barátnői, itthon játszanak vele. Látszólag bele is nyugodott.

Történt egy nap, hogy az iskolában Pankáék tollbamondás dolgozatot írtak nyelvtanon. Ahogy a tanító néni utólagos beszámolójából értesültem, Panka az átlagosnál csendesebb volt aznap. Beült a szokásos hátsó padba a helyére és valamit behelyezett a padba. A tanító néni azonban akkor még nem gyanított semmit. Megkezdődött a dolgozatírás, már egy ideje szépen rótta mindenki a betűket. Panka egyszer csak elakadt az egyik szónál, elbizonytalanodott a helyesírásában. Pontosan erre az esetre eszelte ki a kis tervét, hogy a kis rózsaszín gyermek laptopot, amit reggel belecsempészett az iskolatáskájába, sunyiban puskázásra fogja használni. Szép csendben elővette a padból, kinyitotta és a helyesírás-gyakorló programban kikereste az adott szót, majd mintha mi sem történt volna, beleírta a dolgozatba. Sikeresen véghezvitte a csalást, majd szemrebbenés nélkül beadta a dolgozatot.

Másnap boldogan dugta az orrom alá az ötös dolgozatot. Nagyon büszke voltam rá, hogy milyen jó érzéke van a helyesíráshoz. Ennek örömére megengedtem, hogy áthívja két barátnőjét. Önfeledten játszottak a játék laptoppal, versenyeztek a memóriajátékkal és még a matekházit is együtt végezték el a segítségével.

Eltelt pár hét, és Panka osztálya ismét tollbamondás felmérőt írt. Panka a már jól bevált módszerrel előcsúsztatta a gyermek laptopot a padból és rutinosan kikeresgélte a szavakat. Igen ám, de ezúttal elfelejtette lenémítani az eszközt, és amikor véletlenül a zenélő menüpontot választotta, a laptop vidám zenélésbe kezdett. Panka összerezzent és majdnem leesett a székről ijedtében. A tanító néni először nem értette, mi történt, de aztán felfedezte Panka ölében a kis számítógépet. Így kapta meg Panka az első szaktanári figyelmeztetését.

Otthon alapos fejmosásban részesítettük arról, hogy miért etikátlan puskázni, és hogy ha továbbra is hasonló módszerekhez folyamodik, nem tanul meg soha helyesen írni, ez tehát neki se hasznos. Látnivaló volt, hogy a kislány elszégyellte magát és szánta-bánta bűnét.

Panka kis akciója nyilvánvalóan azt vonta maga után, hogy egy időre eltiltottuk a játék laptoptól (természetesen az igazitól is). Ez idő alatt Dorka többször is rájárt a játékra. Egyik délután szomorúan észlelte, hogy a laptop nem működik, lemerült benne az elem. A játék 3db AA ceruzaelemmel működik, de hát Dorka még ehhez nem ért. Kiosont a nappaliba és feltúrta a szekrényt elem után kutatva. Talált is 3 db elemet, amik azonban nem egyeztek a laptopban találhatókkal. Dorka nem gondolt bele, hogy árthat a gépnek, ha nem megfelelő elemeket tesz bele, úgyhogy boldogan behelyezte őket és bekapcsolta a laptopot. A játék sistergett egyet, majd elaludt és nem kelt fel többet. A leányzónak nem maradt tehát más választása, mint a szülőktől kérni segítséget. Az apja lévén nagyobb szakértője a műszaki cikkeknek, mint én, megállapította, hogy a nem megfelelő elemtől zárlatos lett a laptop és el kell vinni megjavíttatni vagy újat venni. Dorka elszontyolodott, nem állt szándékában elrontani a gépet. Sebaj, megkerestük a laptop dobozát, amiben megtaláltuk a garancialevelet. Megkönnyebbülten olvastam a papíron, hogy a termékekre 12 hónap jótállás érvényes. nem voltam azonban biztos benne, hogy a nem megfelelő elem behelyezése rendeltetésszerű használatnak minősül-e… Felhívtam tehát a webshop ügyfélszolgálatát, és hatalmas szerencsénkre jó híreket kaptunk. A laptopot ingyen kicserélik a garancialevél ellenében. Így másnap el is mentünk kicserélni a játékot.

Közben Panka büntetési ideje is lejárt – úgysem lehet rá sokáig haragudni -, úgyhogy most már neki is engedélyeztük az új laptop használatát, ezúttal szigorúbb feltételekhez kötve. Vígan folytathatták tehát a lányok a játszva tanulós tevékenységeiket, miután megígérték, hogy nem használják becstelen célokra és nem is játszanak vele önjelölt villamosmérnököt. tanulságként szolgál nekünk, szülőknek is, hogy annak ellenére, hogy a gyermekeink „digitális bennszülöttek”, mégis csak gyerekek, akik egyelőre nem mindig vannak tisztában tetteik következményeivel.