A lakásbiztosítás fogalma, avagy pénzügyi zseniképzőt indítottam

Az utóbbi időben észrevettem, hogy a lányokat egyre több minden érdekli, odafigyelnek arra, miről beszélgetnek a felnőttek, bele-belekérdeznek komolyabb témákba is, néha pedig tátott szájjal csüngnek az apjuk vagy az én szavaimon. A világuk egyre nagyobb és érdekesebb lesz.
Ez egyrészt határtalan örömmel és büszkeséggel tölt el, másrészt a korábbiaknál jobban oda kell figyelnem arra, hogy milyen válaszokat, magyarázatot adok egy-egy kérdésükre, mert olyanok, mint két kis szivacs. Minden tudást, információmorzsát azonnal felszívnak, magukévá tesznek, és szerencsére még nem kételkednek abban, hogy amit mondok, az tényleg úgy van. Nem kérdőjelezik meg az ismereteimet, legyen szó akár arról, hogy miről ismerjük fel a harkályt, vagy akár arról, hogy melyik autónak mi az emblémája. Úgyhogy résen kell lennem bármit is mondok nekik, mert a hibásan rögzült ismereteket nehéz eltüntetni az apró kobakokból.

A közelmúltban eláztatott minket a felső szomszéd, mert nemes egyszerűséggel elfelejtette a mosógép kiengedő csövét beakasztani a fürdőkádba, aminek eredményeképpen a víz szétfolyt az ő fürdőszobájában, és mivel panelházban élünk, hamar a mi mennyezetünkről kezdett csöpögni a víz.
Már ugyan kiszáradt mindkét lakást, de a fürdőszobánk és előszobánk plafonján hatalmas foltok éktelenkednek, mindkettőt újra kell festeni. Nem csináltam ebből nagy ügyet, emberek vagyunk, ilyesmi előfordul, ennek fedezésére szolgál a társasházakban kötelező lakásbiztosítás.

lakásbiztosítás fogalma

Ekkor jött a kérdés, hogy „Anya, mi az a lakásbiztosítás?”. A szemeim elkerekedtek, nem számítottam arra, hogy a lakásbiztosítás fogalma fogja érdekelni a kisasszonyokat két királylányos színező között. A ceruzák megálltak a kezekben, két apró szempár szegeződött rám, és valóban érdeklődve várták a válaszomat.
Egyébként is úgy gondolom, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos oktatás némileg hiányos kis hazánkban, így már egy ideje tanuljuk itthon az olyan egyszerűbb fogalmakat, mint a pénz, bankkártya, valaminek az értéke, munkáért kapott fizetés, stb. Természetesen még nem jutottunk el olyan dolgokig, mint a THM vagy a nyugdíj-előtakarékosság, és alighanem a lakásbiztosítás fogalmával is kicsit túllépjük az eddigi ismereteket, de a mai világban soha nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek pénzügyi felvilágosítását. Ki tudja? Talán egyszer még közgazdász lesz valamelyikükből, mert annyira meghatározó volt számára a válaszom!

Rendben, akkor nézzük csak, mi is az a lakásbiztosítás?
„Ha van lakásbiztosításunk, akkor rendszeresen pénzt fizetünk a biztosítónak, aki ezért cserébe segít nekünk, ha valami rossz dolog történne az otthonunkkal. A biztosítást olyan esetekre kötjük, amiket előre nem látunk, nem számítunk rájuk. Ilyenek például az árvízi károk.” A felső szomszéd okozta árvízi helyzetre ez nem volt a legjobb példa, de mivel az egyik nagymama a Duna-parton lakik, ahol minden tavasszal reális fenyegetést jelent az árvíz, ezért ezzel jól tudtam szemléltetni a nem várt károkat a lányoknak. „Ha a Nagyi házában kárt tesz az árvíz, ahogy tavaly történt, akkor a biztosító fizet neki, hogy a házat rendbe tudja tenni.”
Ennél bonyolultabb magyarázatba egyelőre nem akartam belefolyni, de a lányok egyszerre követelték a folytatást és a lakásbiztosítás fogalmának minél részletesebb magyarázatát. Alig hittem a fülemnek, a végén még akkreditáltathatok egy biztosításközvetítő képzést, ide a nappaliba.

Szépen végigvettük az olyan fogalmakat, mint fedezet, kockázat, káresemény, biztosítótársaság, biztosított, kedvezményezett, közvetítő, károsult.
Nem értették, hogy mi a különbség a biztosított, a kedvezményezett és a károsult között.
„A biztosított az, akit véd a biztosítás. A kedvezményezett az, aki a biztosítótól a segítséget kapja, amikor bekövetkezik a baj, ez általában egy konkrét személy. A károsult pedig az, akinek a biztosított a kárt okozza, és ezáltal a biztosító segítségére jogosult, nem előre meghatározott személy. Például a velünk történtek esetében a biztosított a felső szomszéd, őt védi a biztosítása attól, hogy saját pénzből kelljen kifizetnie a fürdőszobánk és az előszobánk újrafestését, mi pedig a károsultak vagyunk, mert nekünk okozta a kárt, ezáltal mi vagyunk jogosultak a biztosító nyújtotta segítségre.”
A magyarázatomra volt nagy „Aha!” kiáltás, és Heuréka-pillanat a szemekben.

Lánykáim nyilván nem érték be ennyivel, érdekelte őket, hogy ha esetleg mi eláztatjuk az alsó szomszédunkat, akkor nekünk is van-e biztosításunk, vagy nekünk kell majd kifesteni a fürdőszobáját, és ha nekünk kell kifesteni, akkor mi visszük a festéket is, vagy legalább kiválaszthatjuk mi, hogy milyen színű legyen? Mulattatott a gondolat, hogy az idős Szabó bácsi fürdőszobáját mondjuk, bugyi rózsaszínűre pingálnák a lányok (amit valószínűleg megfejelnének egy szivárványos életképpel), de hamar lenyesegettem a dekoratőr ambícióikat azzal, hogy elárultam, a házban mindenkinek, így nekünk is van felelősségbiztosításunk. Ha eláztatjuk Szabó bácsi fürdőszobáját, akkor a biztosító kifizeti neki a javítást, tehát a színt és a festőbrigádot is ő választhatja ki.

Ezt némi csalódottsággal nyugtázták, de a lakásbiztosítás témáját továbbra sem voltak hajlandóak elengedni. Úgy gondoltam, hogy a pénzügyi oktatás mellé dukál egy kis informatikai képzés is. Egyébként is mindketten úgy csépelik már most a billentyűzetet, mintha így születtek volna.
Leültettem őket magam mellé a számítógéphez, és kikerestem az oldalt, ahol korábban a lakásbiztosításunkat kötöttem. A kisebbik kezelhette az egeret, a nagyobbik billentyűzetet, én pedig a monitoron mutattam nekik, hogy éppen miről van szó.
Rögtön megnyitottuk a biztosítás kalkulátort, ahol kapásból felmerült az autókkal kapcsolatos kötelező és casco biztosítás is. Eddig ugyan a lakásbiztosításról volt szó, de ha már szembetalálkoztunk ezzel a két újdonsággal, akkor feltétlen meg kellett tudniuk, hogy mi a különbség a kettő között, illetve azt, hogy nekünk van-e casco biztosításunk. Amikor közöltem velük, hogy nincs, akkor a nagyobbik dorgálóan csak annyit mondott, hogy „Igazán nem ezen kellene spórolnotok!”. Egyszerre voltam rá mérges a feleselésért, és nagyon büszke, amiért ilyen felelősségteljesen gondolkodik.
Kiválasztottuk a felületen a lakásbiztosítást, bejelöltük, hogy mire vonatkozzon mindenképpen a biztosítás, majd megadtuk a lakás adatait és kiválasztottuk a banki átutalásos fizetési módot (amivel a meglévő biztosítást is fizetjük), negyedéves ütemezéssel, ezt követően pedig már láttuk is az ajánlatokat.
Az egyes ajánlatokat lenyitva külön-külön PDF dokumentumban megnyithattuk a biztosítás feltételeit és termékismertetőket. Továbbá lehetőség van ugyanitt egy táblázatos termék kivonat megtekintésére is, ami nekem nagy segítség volt a biztosítás megkötése során, de a lányoknak is könnyebben elmagyaráztam az egyes tételek jelentését a táblázat segítségével. Utolsó pontként ugyanitt szerepel az igénymegfelelés is, melyet megnyitva egyértelműen láthatjuk, hogy az általunk korábban bejelölt feltételeknek mennyiben felel meg az adott biztosítás. Ebben egyébként a biztosítási csomag színe is segít. A teljesen megfelelőeket zöld szín jelöli, míg a részlegesen megfelelőeket narancssárga. Egyszerű, jól átlátható honlap, az én két kis hercegnőm is rögtön átlátta a működését.

Mire végeztünk a témával, a kisebbik lányom lerajzolta hármunkat narancssárga nagyestélyiben, kezünkben pink aktatáskaszerűséggel, citromsárga tűsarkúban, amint éppen egy korinthoszi oszlopokkal díszített épület felé tartunk, melynek a tetejére diszkrét, az emberi alakokkal azonos méretű dollárjeleket rajzolt.
„Mi ez, Töpörtyű?”, kérdeztem a rajzra mutatva. „Hát, mi hárman, amikor világhíres pénzügyesek leszünk!”, hangzott a határozott válasz.