A szeretett banános muffin és a légkondi szerelés

A lányaim és a férjem annyira édesszájúak, hogy erre már nincsenek is szavak. Ha jól belegondolok, szinte nem telik el úgy nap, hogy valami édest ne ennének. Vagyis, hogy pontosítsak, ez utóbbi főleg csak a férjemre igaz. Mivel ő már felnőtt ember, az ő táplálkozásába kevéssé tudok beleszólni, a lányokéba azonban szerencsére még igen. Ha ők édes ízre vágynak, akkor nem csokit szoktam adni nekik automatikusan, hanem inkább gyümölcsöt, mézet, vagy valami hasonló, egészségesebb alternatívát.

Banános muffin, és a nyár

A család egyik legnagyobb kedvence a banános muffin. Télen volt olyan, hogy egy hónapban háromszor is azt kellett sütnöm hétvégén, mert annyira rágták érte a fülem. Nem mondom, örülök, hogy ez a kedvenc és nem mondjuk a zserbó, amit sokkal hosszadalmasabb és macerásabb elkészíteni, de azért anyaként sokszor szívesebben tölteném a szombat délutánokat olvasással és lustálkodással, mint muffin sütéssel. Sebaj, a családért mindent ugye, de inkább télen. Nyáron, a nagy melegben kész öngyilkosság bekapcsolni a sütőt, amikor nem muszáj, hiszen elég meleg van a lakásban anélkül is, hogy pluszban befűteném. Korábban ez kellően megfelelő indok volt ahhoz, hogy nyaranta megússzam a sütögetést, idén azonban minden megváltozott.

Kímával a sütiért

A férjem, mint praktikus gondolkozású mérnök ember, rájött, hogy hogyan juthat hozzá nyáron is a banános muffin adagjához: Klíma berendezések segítségével. Mivel ilyenkor az volt az egyetlen indokom a sütés ellen, hogy meleg van, kitalálta, hogy ezt ki lehet küszöbölni azzal, ha az amerikai konyhás nappalinkba klímát szereltet. Mondtam neki, hogy ennél azért olcsóbb lenne cukrászdában venni a muffinokat, de a szívem mélyén azért örültem neki, hogy mostantól nemcsak a munkahelyemen, hanem itthon is hűsölhetek a meleg hónapokban.

Miután megegyeztünk abban, hogy oké, tényleg mehet idén a légkondi szerelés, Bálint egyből beindult és elkezdte böngészni az internetet, hogy mégis milyen márkájú, fajtájú és teljesítményű készüléket válasszunk. Ugye azt már említettem, hogy Bálint mérnök, ezért elég tudományosan közelítette meg a klíma kiválasztását, és majdnem egy hónapig gondolkozott azon, hogy számunkra mi lenne a legideálisabb. Mondtam neki, hogy ne üljön ennyit a babérjain, mert mire kiválasztja, megrendeli és be is szerelik, addigra szinte véget ér a nyár, de megnyugtatott, hogy kézben tartja a dolgokat és legkésőbb augusztus elsején már klíma fogja hűteni a konyhát és a nappalit. Érdekes módon, valóban igaza is lett, bármennyire is azt gondoltam, hogy ki fogunk futni az időből.

Boldog légkondi tulajdonosok lettünk

Már több mint két hete annak, hogy a légkondi szerelők megjelentek a lakásban és nemcsak egy, hanem egyből két készüléket hoztak magukkal. Az egyiket a már említett amerikai konyhás nappalinkba, szigorúan a muffin sütés miatt, a másik készülék pedig a hálószobánkba került. Szokták mondani ugye, hogy minden szentnek maga felé húz a keze, feltehetően ezért került a kettes számú klíma a mi szobánkba és nem a lányokéba, de az ez irányú felháborodásomat követően Bálint megnyugtatott arról, hogy jövő nyáron már a lányok szobája is légkondicionált lesz, mert télen, vagy legkésőbb tavasszal oda is szereltetni fog. Addig is, ha a lányoknak nagyon melegük van, akkor kijöhetnek a napaliba hűsölni.

Nem állítom, hogy a bűntudatom már teljesen elmúlt, mivel én biztos inkább a lányok szobájába tetettem volna a második klímát, a sajátunkba pedig csak jövőre, de ha Bálint egyszer valamit a fejébe vesz, arról nem egyszerű lebeszélni. Arról nem is beszélve, hogy a szimpatikus klíma szerelőket nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy végig kelljen nézniük egy apróbb családi perpatvart, ezért inkább beadtam a derekam. Szerencsére a lányok sem sértődtek meg azon, hogy ők miért nem kaptak, jobban lefoglalta őket az a tudat, hogy amint a légkondi szerelő bácsik elmennek, anya nekiáll banános muffint sütni. Szegénykéimnek csalódniuk kellett.

A szerelők nagyjából este hatkor fejezték be a munkát, utána pedig még összetakarítottam egy kicsit, és mire nekiállhattam volna sütni, már hét óra is elmúlt. Ezért a banános muffint elhalasztottuk másnapra, az új klímákat azonban már aznap este kipróbáltuk. Bálintnak és nekem annyira nem volt mindez újdonság, mert mindketten olyan helyen dolgozunk, ahol van légkondi, a lányok viszont le voltak nyűgözve attól, hogy ez a készülék milyen gyorsan és hatékonyan lehűti a lakást, és mennyivel jobb ez, mint a ventilátor.

Mint már említettem, több mint két hete annak, hogy klíma tulajdonosok vagyunk és ennek minden előnyét élvezzük. Jól is jött, hiszen annyira meleg napok voltak az utóbbi hetekben, hogy minden délután klímáznunk kellett. És mi a helyzet a sütéssel? Amióta klímánk van, minden szombaton sütöttem banános muffint, és lefogadom, hogy ezt a szokást egy darabig még tartanom is kell a család kedvéért. Nem baj, amióta klímánk van, még akkor is kellemes a hőmérséklet a konyhában, mikor megy a sütő.