Energiatanúsítvány: válasz a kérdésre, hogy melyik lakást vásároljuk meg

Korábban írtam már egy blogbejegyzést arról, hogy mennyire fontosnak tartom gyermekeink jövője érdekében a környezetünk védelmére való odafigyelést. Az ismerőseim javarésze azért már tudja rólam, hogy számomra ez a téma nagyon fontos, és hogy viszonylag sokat foglalkozom ezzel, ezért, ha kérdéseik vannak a témakörben, gyakorta szokták hozzám fordulni velük.

Nem is olyan rég például az egyik ovis barátnőm keresett fel – már úgy ovis, hogy a gyerekeink egy óvodába járnak −, mert ők épp a harmadik babájukat várják, és így bizony kicsi lesz nekik a mostani lakásuk, ezért szeretnének egy nagyobb, családi házba költözni. Mivel számára is érzékeny téma a környezetvédelem, engem keresett fel, hogy együtt tudjuk megbeszélni, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni környezetvédelmi szempontból ingatlanvásárlás esetén. Én javasoltam, hogy nézzen utána az energetikai tanúsítványnak, és esetlegesen kérje el a tulajdonosoktól, akiknek a házait megnézik.

Meglepődtem, hogy ez a barátnőm nem is tudta, mi az az energetikai tanúsítvány. Mondjuk valahol érhető, hiszen csak 2009 óta kötelező minden lakásnak rendelkeznie ilyennel, és azt is csak az adás-vételi szerződés megkötésekor kötelező odaadni az új tulajdonosnak. A barátnőmék viszont még ezelőtt költöztek a mostani lakásukba, és mivel azóta nem nagyon foglalkozott ingatlanokkal, érthető, hogy ezzel nem volt annyira tisztában. Elmondtam, hogy azért nem árt utána olvasni, egyrészt, mert hasznos, másrészt, mert neki is szüksége lesz majd rá, ha el akarják adni a jelenlegi a lakásukat.

Az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen egy azt az információt mutató dokumentum, hogy a ház milyen besorolású energiatakarékossági szempontból. Ilyen alapon működik például a hűtőnk vagy a mosógépünk besorolása is, de tekintve, hogy energiafogyasztásunk kábé 40 százalékát használjuk az épületeink fenntartására, azért a lakásvásárlásnál mégis csak fontosabb lenne ennek fényében választani az ingatlanunk.

A barátnőm kíváncsi volt, hogy vajon az ő lakásuk hogy teljesíthet ebből a szempontból, és aziránt érdeklődött, hogy vajon mennyibe kerül egy ilyen energetikai tanúsítvány. Ezen a ponton már nem tudtam felvilágosítani, hiszen én már ezeréve is volt, hogy utoljára csináltam ilyet, de csak néhány kattintásba került, hogy találjak egy szuper kis weboldalt, és a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ link alatt máris elérhetővé vált egy oldal, ahol az erre irányuló kérdéseinkre választ kaphattunk.

A https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon még azt is garantálták, hogyha náluk alacsonyabb áron hirdetett energetikai tanúsítványok előállításával foglalkozó céget találunk, ők garantáltan azon az áron kiállítják az adott dokumentumot. Nos, ez nem hangzott rosszul, így tulajdonképpen nem is volt veszíteni való, tehát velük vették fel a kapcsolatot.

Sikerült is a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalt üzemeltető vállalattal felvenni a kapcsolatot, akik ki is mentek helyszíni felmérésre, és az ígértekhez mérten 24 órán belül már postázták is a kért dokumentumot. Imádom, hogy a mai világban bármit el lehet intézni egy-két kattintással és néhány telefonhívással! És nagyon örülnék annak, ha annyira tudnánk vigyázni a Földre, hogy a gyermekeinknek ugyanezek a lehetőségek adottak legyenek.