A hasznos időtöltésből hosszú távú cél is kikerekedhet

Mit tegyen egy szülő, hogy ha a gyerekét le akarja kötni? Egyszerűbb volna nyilván leültetni a tévé elé, betenni egy mesét, vagy valami barbit a kezébe adni, és voilá, kész a dolog. Na de ha azt szeretnénk, hogy esetleg hasznosan töltse azt az időt, akkor érdemes valami szellemileg megterhelőbb tevékenységet kiötölni.

Mielőtt bárki félreérteni, a mesékből, az igazán jókból, rengeteget fejlődhet egy gyerek, és fontos kulturális mintákat sajátíthat el. De azért nem árt, már csak a látásuk szempontjából sem, ha néha nem a tv-t vagy a számítógépet bámulják. Én pár éve felolvastam nekik egy nyomozós történetet, ami kifejezetten gyerekeknek szólt, és amiben a főhőssel együtt kellett utánajárni a rejtélynek. És azt vettem észre, hogy nemcsak élvezik a játékot, de rengeteget fejlődtek kognitíve is. Sokkal összetettebben látták idővel a dolgokat, s nem a maguk egyszerűségében kezelték ezeket a történeteket, hanem megtanulták logikusan átgondolni az elhangzottakat. Ez olyannyira jól ment, hogy a kisebbik ki is jelentette nekem, hogy ő bizony nyomozó, de legalább magánnyomozó lesz ha nagy lesz. Én persze rábólintottam, mondván, legyen, holott magamban azt gondoltam, ilyen csak a filmekben létezik, meg a nyugati nagyobb országokban. Nálunk biztosan nincsenek.

És mekkorát tévedtem!

Nem sokkal később, amikor böngésztem, teljesen véletlenül szembe jött velem egy magánnyomozó iroda, árakkal, és alig hittem a szemeimnek. Teljesen leesett az állam. Aztán pár nappal később pedig a metrón hallottam, ahogy ketten arról beszélgettek, idősebb férfiak, hogy mennyire jól mehet egy-egy magándetektívnek, mert hogy nagyon elszaporodtak manapság. És hogy mennyire hasznos dolog lehet ez. És valóban az. Otthon utána néztem, mivel is foglalkoznak pontosan, és kiderült, hogy hivatalos ügyekkel, mint például biztosítási csalások feltárása vagy bizonyítékok gyűjtése polgári ügyekhez. Más szóval tehát igazi nyomozás folyik, nem csak ártatlan háziasszonyok követése. És a magánnyomozó iroda árak tényleg barátságosak, és azt hiszem igazán hatékony befektetés. Utánajártam, és ha érdekli ez a későbbiekben is a gyerekeket, érdemes lehet jogi úton tanulniuk. Mert azért a paragrafusokat, jogszabályokat meg ilyeneket tudniuk kell ahhoz,hogy felismerjék, hol történt jogsértés. Persze ez még az idő kérdése. Az biztos, hogy most kiváló rejtvényfejtők. Gyakran előbb jönnek rá, mi történhetett egy-egy fiktív történetben, mint én.