Kislányaink a legjobb villanybojler szakemberek

A gyerekek gyakran könnyebben észre tudnak venni olyan dolgokat, amit a felnőttek nem. Ez talán azért lehet, mert nekik még teljesen mások kötik le a figyelmeket, mint az idősebbeknek: míg ők észreveszik, ha valami kis apróság megváltozott az úton, ahol az óvodába visszük őket, addig a vezetőnek teljesen másra kell figyelni, mint hogy lefestette-e valaki a kerítést vagy ki van-e még állítva a májusfa egy sarkon.

A mi kislányaink is néha különleges észlelőképességekről tesznek tanúbizonyságot, még ha ezt nem is vesszük mindig észre: de így volt ez akkor, amikor Zsófi egyszer közölte, hogy nem fogja meginni a vizét, mert vicces a színe.

Mi először nem is törődtünk a dologgal, megmondtuk neki, hogy sajnos a napi másfél liter elfogyasztása elengedhetetlen egy fejlődésben lévő szervezetnek, de miután ez párszor lejátszódott, mi is elkezdtük megfigyelni, hogy a vizünknek valóban nem olyan a színe, mint régen szokott lenni, hanem jóval átlátszatlanabb, kevésbé tiszta.

Elkezdtem utánajárni a problémának, és elég hamar rátaláltam, hogy a legvalószínűbb gyanúsított az a villanybojlerünk. Ezekben a szerkezetekben ugyanis nagyon könnyen alakulhat ki vízkő, ami ha nincsen megfelelő időközönként eltávolítva, akkor komplikációkkal járhat: az egyik ilyen lehet például az, hogy az ivóvíz (és persze a zuhanyzáshoz, fürdéshez vagy főzéshez használt víz is, hisz általában mindegyik ugyanabból a bojlerből érkezik) elszíneződhet, mivel érintkezik a vízköves felületekkel. Ez volt az, amit kislányom olyan éles szemmel kiszúrt, és ami miatt azt mondta, hogy nem hajlandó inni a poharából.

És milyen jól tette! A villanybojlerekben képződő vízkőnek ugyanis sokkal súlyosabb következményei is lehetnek, mint a vicces színű víz. Ha észrevétlen marad, akkor ugyanis előbb-utóbb komolyan károsítani fogja a bojler belső szerkezetét, és a vízmelegítő szál vagy az egész berendezés cseréjét is szükségessé teheti. Utóbbira csak akkor van szükség, ha valamilyen komolyabb kilyukadás történik (de ilyenkor akár a lakás is elázhat, és másban is eshet kárunk), előbbi azonban igen tipikus probléma.

Miután kiderült, hogy ez a helyzet, természetesen az volt az első dolgom, hogy utánanéztem a villanybojler tisztítás áraknak, és hogy hol találom meg a legjobb szakembereket, akik el tudnak végezni egy ilyen munkát. Szerencsére elég hamar találtam is véget, illetve telefonon egy közeli időpontot is le tudtunk egyeztetni, amikor nekem is szabadnapom van, és ők is ráérnek.

villanybojler tisztítás árakA szerelő megérkezte után megállapította, hogy tényleg esedékes volt már egy karbantartás, és tényleg az okozta a kislányom panaszát, amire gondoltunk. Azt ajánlotta, hogy 2-3 évente legalább el kell végezni egy villanybojler tisztítását, vízkőtelenítését, ami után én szégyenkezve vallottam be, hogy ettől azért eléggé el vagyok maradva: pont azért vettem Hajdú villanybojlert, mert úgy gondoltam, így spórolhatok a karbantartási költségeken, és a lehető legkésőbb kell majd új berendezést is beszereznem. Szerinte azonban ez egy komoly tévedés szokott lenni: a Hajdú villanybojler nem arra szolgál, hogy a karbantartáson spóroljuk – a karbantartás szolgál arra, hogy az új bojler vásárlására kelljen minél ritkább időközönként pénzt kiadnunk.

A férfi, ha már kiszállt, minden szükséges ellenőrzést elvégzett, hogy nehogy a közeljövőben valami probléma adódjon még a bojlerrel, de szerencsére a legtöbb dolgot, a nagyobb mennyiségű vízkövet leszámítva, rendben találta. Egyedül azt ajánlotta fel, hogy merülőcső cserét végezhet el, mivel azon az egy alkatrészen látszódik meg a korábbi karbantartások hiánya, és ha az eltörik, akkor nagyon hamar meleg víz nélkül találhatjuk magunkat, így erre az egy dologra még beruháztunk.

A csere és a rendszer kitisztulása után Zsófi végre újra tudott tiszta vizet inni, a legnagyobb meglepetés azonban még így is pár hónap múlva ért minket, amikor kiderült, hogy még a számláink is alacsonyabbak lettek. Erre azóta azt a magyarázatot találtam, hogy valószínűleg a vízköves fűtőcső miatt a villanybojler nem tudta olyan jó hatásfokkal melegíteni a vizet, mint amire képes lett volna, így nagyobb volt az energiafogyasztásunk az indokoltnál. Mostanra azonban ez a probléma megoldódott, így úgy néz ki, hogy még a karbantartás árát is vissza tudjuk majd hozni – nem is beszélve a biztonságról, és arról, hogy ilyen gyakori villanybojler tisztítás mellett nem is kell majd egyhamar újat venni.