Napelem rendszer árakat kalkuláltunk, miközben játszottak a gyerekek

A nappaliból jókedélyű gyerekzsivaly hallatszódik: Anna és Zsófi játszanak. Nagyon szeretem őket, és mindig megmosolyogtat, milyen szépen el tudnak együtt játszani. Olyan jó testvérek. És milyen fókuszált a figyelmük! Hihetetlen, mennyire el tudnak mélyülni a játékban, és mennyire ki tudják zárni a külvilágot. Ráadásul most, hogy már kicsit nagyobbak, nyugodtan magukra hagyhatom őket, tudom, hogy nem tesznek kárt magukban vagy egymásban. Amíg szépen eljátszanak, mi az apjukkal az asztalnál pedig belevethetjük magunkat a napelem rendszer árak kalkulációba.

Igen, jól látjátok. Nem kisebb dologba vágtuk a fejszénket, mint hogy napelemes rendszert telepítsünk a családi házunk tetejére. Tulajdonképpen a lányok miatt fogalmazódott meg ez a gondolat a fejünkben. Annyira szomorú látni, milyen nagyon nem vigyázunk a Földre, ahol élünk. Amerikában olykor elképesztő erejű hurrikánok járnak, innen a Kárpát-medencéből hajmeresztő belegondolni azokba a természeti csapásokba, amelyek egyes földrészeket érnek. Nagyon megrázott bennünket a most Ausztráliában tomboló tűzvész híre is. Nyáron arról hallottunk sokat, hogy Indiában egyes területeken elfogyott a megfelelő ivóvíz. Egy Kínából Magyarországra költöző ismerősünk pedig arról számolt be, azért költöztek el Kínából, mert annyira rossz minőségű az ottani levegő, hogy folyamatosan köhögtek tőle. A férjemmel itt telt be nálunk a pohár, és elhatároztuk, a magunk módján mindenképpen teszünk valamit azért, hogy a lányainknak egy élhetőbb és tisztább bolygót adhassunk tovább.

Innen jött a napelemek ötlete. Hiszen energiát így is, úgy is fogyasztunk, miért ne próbálnánk meg egy tisztább energiaforrást használni erre a célra? Elkezdtünk tehát utánajárni a napelem rendszer áraknak. Találtunk egy megbízható weboldalt, ahol lehetőségünk volt árajánlatot kérni a telepítés költségeire. Első körben az éves áramfogyasztásunkat kellett átgondolnunk. Ezt kilowatt per órában nem tudtuk megadni, de összeszámoltuk, havonta mennyi pénzt költünk a villanyszámlára, azt felszoroztuk, hogy megkapjuk az éves mennyiséget, ez lett a kiindulásunk. Megadtuk az elérhetőségeinket, a címünket, és hamarosan meg is érkezett az ajánlat, amivel már el tudtunk indulni.

A napelem rendszer áraknál fontos előre megbarátkozni a gondolattal, hogy a rendszer telepítése egy hosszú távú befektetés, ezért a megtérülési idő is kb. tíz év. Ehhez persze az is szükséges, hogy a telepítés előtt nagyon pontos tervekkel rendelkezzünk. Érdemes ezért a legelső lépésektől kezdve bevonni egy villamos vagy energetikai szakembert, aki segít kialakítani a legoptimálisabb napelemes rendszert a háztartás áramfogyasztásának a fedezésére. Egy biztos, sokkal zöldebb úton juthatunk így energiához, és a havi villanyszámla összegét mindenképpen meg fogjuk tudni spórolni! Fontos azonban a pontos, precíz helyszíni szemle is. Ha nem megfelelő például a tető dőlésszöge és így a telepítendő napelemek fényellátása, jóval kisebb hatékonysággal tudnak csak működni. Sőt, az is előfordulhat, hogy nem a tetőre, hanem a földre kell majd telepíteni a napelemeket a megfelelő hatékonyság elérése érdekében. Ez pedig jelentősen megnövelheti a napelem rendszer árakat is. Érdemes tehát minél körültekintőbben körbejárni a kérdést, mielőtt belevágunk a projektbe.

Nos, épp a körbejárás, körbeszaglászás fázisánál tartunk mi is a férjemmel. Az árajánlat már a kezünkben, a következő lépés a megfelelő szakember felkeresése lesz. Nem szeretnénk semmit elkapkodni, ugyanakkor szeretnénk biztosra menni és egy olyan rendszert létrehozni, ami valóban hatékonyan tudja biztosítani a megfelelő áramellátást a részünkre. Nem lesz könnyű munka, de megéri a fáradtságot – már most örömmel tölt el a gondolat, hogy így tisztább környezetet teremthetünk a nappaliban játszó Annának és Zsófinak!