Ne kínozd a szülőket – zenélős kütyük helyett szerezz be egy bébikompot!

Amikor meglátogatunk egy kisgyermekes családot, a szokásos koreográfia a következő: időpont egyeztetés hetekig, majd anyukának édesség, apukának bor, a gyereknek játék vásárlása lehetőleg egy helyen.

Ez utóbbinál komoly nehezítő körülménnyé válhat, ha az emberen a saját gyerekei lógnak, így valószínűleg akkor járunk a legjobban, ha egy weboldalon nézünk körül. Már egy ideje mindig így járok el, most sem volt ez másként, mikor az unokahúgomékhoz, Sáráékhoz készülődtünk.

Tudtam, nem követhetem el azt a hibát, melyet a minket látogatók közül bizony többeknek sem sikerült elkerülni: nem veszek olyasmit, ami hangot ad ki magából. Ősz hajszálaim 90%-a a csipogó, zenélő, röfögő, s egyéb más hangeffektek áldásos hatásaként jelent meg, így ezt a babáknak szánt ajándékok kiválasztása aranyszabályaként jegyeztem fel a tudatomban.

Azt gondoltam, ha valamilyen készségfejlesztő alkalmatossággal lepem meg az apróságot, nagyon nem nyúlhatok mellé, így körülnéztem, mi a kínálat ezen a téren. Mivel unokahugi rengeteget panaszkodott amiatt, mennyire fél, hogy a kicsi nem úgy fejlődik majd, ahogyan kell, úgy gondoltam, megnyugtatná őt, ha valamilyen ilyen eszközzel bővíteném a játékfelhozatalt.

Amikor készségfejlesztésben gondolkodtam, valamiért egyből mindenféle olvasást és számolást segítő, formafelismerős és logikai játék ugrott be, pedig 8-9 hónapos korban – épp ennyi idős most Adri – még vannak ennél aktuálisabb dolgok is talán, pl. a járás fejlesztése. Egészen megtetszettek a bébitaxik, bébikompok, de eleinte kicsit féltem, vajon nem veszélyesek-e – a lányaimnál nem használtunk ilyesmit, kicsit tartottam az ismeretlentől.

Némi keresgélés után azonban szinte a téma szakértőjévé váltam, s már nagyon tudatosan válogattam a különféle termékek közül. Nagyon fontos szempont egy ilyen bébikompnál vagy taxinál az, hogy ne lehessen vele eldőlni, éppen erre találták ki a gyártók az oldaltámasztókat és borulásgátlókat. Mindig elképedek, micsoda tervezési munka van már manapság egy egyszerű gyerekjátékban is – persze a bababiztonság az egyik leglényegesebb dolog a világon.

Mivel a kicsi még nem tud járni, s nem is igen próbálkozott eddig, az is fontos, hogy megfelelő háttámasszal legyen ellátva a komp. Sáráék sokat járnak a szabadba, szép zöldövezetben élnek, ezért az is előnyös, ha van egy tolókar a taxin – ha Adrika elfárad, egy kis segítséggel akkor is remekül szórakozhat a játékszerével.

Persze elgondolkodtam, nem korai-e egy ilyen eszköz beszerzése, de végül is mit veszíthetek? Ha most még nem is tud vele játszani, hamarosan eljön az az időszak, amikor aktuálissá válik, s akkor ott várja majd ez a gurulós csodajárgány. Sára pedig nyomon követheti majd azokban a fantasztikusan részletes táblázatokban, melyeket szinte megszállottan összegyűjt a gyerekek készségfejlődésével kapcsolatosan, hogy éppen hogy állnak.

Végül meggyőztem magamat arról, hogy ez az ideális választás, s meg is rendeltem Adri új játszótársát. Remélem, örömét leli majd a mozgásban, s a biztonság szempontjából is azt nyújtja majd a termék, amit a leírása ígért – azaz se küszöb, se macskakő nem állhatja majd útját az önfeledt sétálgatásnak.