Amikor a lányodnak Buddha a szobatársa

Mióta a lányok elkezdték fölvenni felnőttes szokásainkat és túllendültek a dackorszakon is, – többnyire érvényes – önálló véleményüket igyekeznek folyton a tudtunkra adni.

Zsófi két hónapja kijelentette, hogy ő bizony új szobát akar, nem lakik többé Annával, mert „merőben különbözik az ízlésviláguk” (ezt egy gasztronómiával foglalkozó könyvben olvasta amúgy.)

Mióta folyékonyan olvas, rákattant a különböző ismeretterjesztő tudományos újságokra, nem győzzük venni neki a Natgeós magazint, és természetesen a tv-ben is folyton a Spektrum megy.

Egy ott látott műsor után rájött, hogy neki bizony Buddhás szoba kell. Nem elég tehát, hogy követelte a padlásszoba átalakítását, még a berendezést is előre kitalálta.

Ott állt előttünk egy cetlivel, amire tompa hegyű ceruzával fölvázolta a szoba tervét. Igencsak szép volt, ekkor jöttem rá, hogy a rajzoláshoz is van tehetsége a kislányomnak, de ez persze nem enyhített mérhetetlen felháborodásomon a követelőzése hallatán. Még toppantott is a lábával.

Mikor megkérdeztük Annácskát is, ő mit szólna a dologhoz, nem zavarná-e, ha mostantól egyedül kéne aludni, megrántotta a vállát, hogy a kislámpához sokkal jobban ragaszkodik.

Szóval elkezdtünk Zsófi szobájának fölújítását, ami persze bennem elég sok aggodalmat okozott, hogy fogunk kijönni ebből anyagilag, meg amúgy is, a padlásszoba átalakítása veszélyes, amíg nincsenek rendesen rögzítve a padlók, nem akartam, hogy a férjem fölmenjen festegetni. Jól leszakad alatta, aztán fegyelmezhetem meg nevelhetem egyedül ezt a két kis követelőző méregzsákot: hát a mostani nem a legjobb időpont volna a halálára.

Zsófi a szobát a Gyógyító Buddha thangka köré rendezte ; mint elmagyarázta (nyolcéves gyerekszájával lenyűgözően), ez a festmény jó a negatív karmák elhárítására, a pozitív energiák fölfogására, ráadásul jó érzéseket is teremt az emberben. Szóval olyan otthonosságérzetet ad. Persze csak később akadtam fönn azon, hogy ismerte azt a szót, hogy karma, és jól is használta – nem is aludtam aznap éjszaka a nagy döbbenettől. Buddha alakja meglepően megnyugtató volt a képen: lótuszülésben ült, és bár a bőre szokatlanul, szinte betegesen kék volt – gondolom nem gyomorrontás miatt, hanem hagyományból –, a tekintetéből mélységes nyugalom áradt. Igazából a festmény miatt egyeztem bele Zsófi buddhista stílusú szobájának tervébe.

Rendelt még néhány füstölőt is, hogy Gyógyító Buddha ne legyen magányos, plusz barátságkarkötőnek néhány malát, (Annának szantálfát választott, mert tarka gumikra voltak fűzve a gyöngyök, én pedig eddig nem is tudtam, hogy létezik ilyen anyag).

A thangka a szoba központi helyén kapott helyet, a padlásszoba ablaka mellett, közvetlenül az ágy fölött. Új ágyat nem választott a Zsófi, a lenti szobából hurcoltuk föl az ágykeretet a matraccal együtt, csak ágyneműt vetetett velünk, mely illett az ajtófüggönyhöz, ami a nyolc tibeti eredetű szerencsejelet ábrázolta. Zsófi mindennek tudta az előre megfontolt helyét, és mindent Gyógyító Buddha köré rendezett.

A dekorálás végén, füstölőködben már nekem is tetszett az eredmény. Buddha békés arca rávetült az egész szobára, úgy éreztem, nagyon szívesen laknék én is ebben a szobában, ebbe a kellemes és megnyugtató illatba burkolózva. Szeretetet árasztott az egész tér, és nem csak azért, mert mi szeretettel rendezgettük be, hanem a tárgyaknak is volt valami különös, pozitív, sugárzó aurája.

Kicsit nevetségesnek hathat, de úgy éreztem, ha Zsófit Buddha nézi majd tanulás közben, ő is sokkal bölcsebbé válik majd, magába szívja a tananyagot. Ha Buddha vigyázza majd az álmát, akkor csak szép dolgokat lát majd a képzeletében. És sohasem lehet beteg, mert gyógyító Buddha megóvja őt a rossz, gonosz bacilusoktól és vírusoktól.

Úgy éreztem, Buddha és én ugyanazt akarjuk, egy oldalon állunk. Ettől a gondolattól egészen meghatódtam, amikor fölmentem altatni Zsófit, és ahogy begyűrtem a feneke alá a takarót, meg is jegyezte, hogy olyan a szemem, mint amikor párás az ablak, aztán adott egy cuppanós puszikát is a homlokomra.

Azóta beláttam, hogy Zsófi talán Annánál is jobb szobatársat talált magának.