A nyelviskola, ahol tanítok

Imádok nyelveket tanulni egészen gyerekkorom óta. Mindig is ez volt az a terület, amelyen különösebb energiabefektetés nélkül sikerrel tudtam működni. Kezdődött az angol tanulással általános iskolában, aztán a gimnáziumban folytattam más nyelvekkel, de azért mindig is az angol maradt a favorit, és ez a mai napig így van.

Ezért is határoztam úgy a gimnázium elvégzése után, hogy angol szakot fogok végezni, és angoltanári diplomát szerzek. Az egyetemi évek fantasztikusak voltak. Egyrészt azért mert rengeteg, a nyelv iránti rajongásomat osztó barátra leltem ott, másrészt azért is, mert már fiatalon, az egyetem alatt elkezdtem tanítani egy nyelviskolában, nevezetesen az egyik egyetemi tanárom éppen akkor induló nyelviskolájában. Furcsa volt, hogy ilyen nagy bizalmat szavazott nekem akkor, hiszen még csak egy hallgató voltam, de úgy éreztem, hogy nem kell aggódnom a jövőm miatt az egyetem évei után sem, hiszen már lesz addigra szakmai tapasztalatom.

Nos, az a helyzet, hogy azóta is az iskolában dolgozom nyelvtanárként és nagyon élvezem a dolgot. Időközben elég naggyá nőtte ki magát a suli, annyira hogy komoly helyszíni bővítésre van szükség, és ennek okán árulja most az iskola tulajdonosa – egykori tanárom – az iskola helyszínéül szolgáló ingatlant.

A dolog persze nem egyszerű több  okból kifolyólag, de már az energia tanúsítvány is megvan, szóval teljesen jogszerűen járunk el ez ügyben is. Az energia tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely egy épület vagy ingatlan energiaminőségének állapotáról tanúskodik, illetve tájékoztat, s elsősorban a leendő vásárlókat, hiszen fontos tudatában lenniük annak, hogy az ingatlan milyen korszerűsítésekre, újításokra szorul ebből a szempontból, már ha egyáltalán szükséges. 2012 januárja óta nem lehet energia tanúsítvány nélkül eladni egy ingatlant, s ennek kiállításával az E-tanúsítás szakembereit bíztuk meg, egyrészt azért, mert rendkívül gyorsan, mindössze 12-24 órán belül elvégzik az ehhez szüksége munkát, másrészt azért, mert árgaranciát vállalnak.

Ez azért is rendkívüli dolog, mert – ahogyan erről az e-tanusitas.eu-n keresztül is tájékozódhatunk – egy sokrétű, több ember munkáját igénylő folyamatról beszélünk, ha energia tanúsítvány kiállításáról van szó.

A megrendelést követően, egy mérnök kollégájuk végzi a helyszíni felmérést, s a felmért adatokat továbbítva, az erre szakosodott szakemberek elvégzik a szükséges számításokat, és kiállítják a tanúsítványt, amelyet mi email-en keresztül kapunk meg. Mindezek tekintetében azt mondhatjuk, hogy a folyamat gyorsasága csak rajtunk múlik, azon hogy mikor vagyunk elérhetőek a helyszíni felmérés elvégzésére. De éppen azért vállalják, hogy akár 24 óra alatt is végigviszik a tanúsítási folyamatot, mert a legtöbb esetben igen sürgős az energia tanúsítvány kiállítása, és mindezért a gyorsaságért nem számolnak fel plusz költséget, ami szerintem óriási előnyük.

Nekünk is nagyon fontos volt ez, és elmondhatom, hogy nem csalódtunk. Minden elkészült rendkívüli gyorsasággal és nagyon kedvező áron. Az első potenciális vevők pedig már meg is érkeztek, és ezen kívül is többen jelezték, hogy megnéznék az ingatlant, szóval van egy olyan érzésem, hogy amilyen gyorsan történt a tanúsítási folyamat, olyan gyorsan át is tudjuk helyezni az iskolát, ami egyébként részben már meg is történt az új helyszínen, bizonyos órákat már ott tartunk meg, de azért kelleni fog még némi idő, amire teljesen átrendeződnek a dolgok.

Én nagyon örülök, hogy azzal foglalkozhatok, amivel mindig is akartam, és hogy annyira erőlködés nélkül alakult a karrierem, tulajdonképpen minden az ölembe hullott lehetőségek tekintetében. Az iskolában pedig a tanítás mellett már a vezetésben is némiképpen részt tudok venni, így sosem válik unalmassá, hiszen elég sokrétű feladataim vannak.