Motor jogosítvány 50 cm3-es motorra

Járok angoltanárhoz, hogy segítsen nekem felkészülni a felsőfokú angol nyelvvizsgára. Sok pontot fog érni az egyetemi felvételinél. A pasi, akihez járok nagyon fiatal és jó fej. A legjobb benne pedig az, hogy motoros. Ez nekem valamiért nagyon imponál, az ő hatására úgy döntöttem, én is nekifutok annak, hogy letegyem a motor jogosítványt 50cm3-es motorra.

Nekem még nincs B-s jogsim sem, de gyakorlásnak ezt szeretném letenni. Már 16 éves korom óta járhatnék 50cm3-es motorral suliba meg suli után edzésre. Kikerülhettem volna a dugókat, nem kéne folyton a nyamvadt buszra várnom, és ráadásul szerintem ez tök menő. Nem is olyan drága a fenntartása mintha mondjuk kocsit akarnék venni. Egy ilyen kis robogót még én is megveszek simán, pedig csak hétvégente tudok dolgozni diákmelóban. Nem is értettem, hogy ez eddig miért nem jutott eszembe amúgy.

Az angol tanárom sokat segít, minden kérdésemre nagyon szívesen válaszol. Ő is látszik, hogy igazi fanatikus. Imádja a saját gépét és úgy általánosságban az egész motorozás témát. Gyakran jár el hosszabb túrákra a barátaival. Szeretem, amikor erről beszélünk. Addig is megy az óra, plusz tényleg kíváncsi vagyok azokra, amiket ilyenkor elmond. Bár az biztosan igaz, hogy jobb lenne, ha ezeket a dolgokat is angolul tárgyalnánk meg. Na mindegy, majd amikor jobban fogok tudni angolul. Végül is nem tudom, hogy van az, hogy motor jogosítvány meg hogy 50 köbcenti. De majd ezeket a fontos szavakat mindenképpen megkérdezem tőle.

motor jogosítvány 50cm3

Viszont már kezdetem egy kicsit cikinek érezni, hogy mindent tőle akarok megtudni, úgyhogy rákerestem és találtam is elég jó összefoglaló oldalt. Itt aztán minden kérdésemre megkaptam a választ, Igazából szerencse, hogy ide tévedtem, mert elég sok olyan dolgot megtudtam, amire nem is gondoltam előtte. Például, hogy van orvosi alkalmassági. Lehet, hogy ez furcsa, de mivel nekem semmilyen jogsim nincs, nem is tudtam, hogy ilyen kell. És ott mit néznek egyáltalán? Az érzékszerveimet, hogy jók-e? Vagy megmérik a vérnyomásom? És abból mit szűrnek le? Na mindegy… Erről csak az jut eszembe, hogy a félig vak, elég lassú reflexekkel bíró nagyapám még mindig vígan vezetget veszélybe sodorva ezzel önmagát és mindenki mást az utakon. Ha őt nem szűrte ki ez a vizsgálat akkor nem tudom, hogy kit fog.

Kéne készítenem egy tervet. Gimi és egyetem közötti nyáron pont lenne időm és energiám lerakni ezt a jogsit. Bár az is elgondolkodtató, hogy mi lenne, ha rögtön B-st tennék le, amivel vezethetnék ilyen robogót, és ha úgy adódik még autót is. Apám biztosan kölcsönadja nekem a kocsiját, hogy időnként azon gyakoroljak. Csak hogy ne essek ki a gyakorlatból, amikor már megvan a jogsim. Nehéz kérdés ez, mert a B kategória azért drágább az AM-nél (ami csak a max 50 köbcentis motorokra érvényes), nekem pedig azért nincs végtelen pénzem. Viszont ezt mindenképpen magamnak akarom fizetni. 18 évesen szeretnék már elkezdeni leválni a szüleimről. Remélem egyetem mellett fogok tudni dolgozni, hogy elköltözhessek albérletbe és meginduljak a függetlenség és önállóság rögös útján. Persze ezek csak tervek, hiszen a mai albérlet árak mellet nem tudom ez hogy fog menni. Lehet, hogy fiatal vagyok, de híreket azért olvasok és igyekszem tájékozódni az ilyesmiről is.