Angol tételek tanulása közben megismerkedtem a napelem rendszerekkel is

Egész jó tanuló voltam az iskolában, a szorgalommal sosem volt baj nálam, de mint mindenkinek, nekem is nyilván megvoltak az erősségeim és a gyengeségeim. Alapvetően humán beállítottságú vagyok, a reál tárgyakért így érthető módon sosem rajongtam. Nagyon szerettem mindig a nyelvtanulást. A gimnáziumban német szakra jártam, de emellett felvettem fakultáció formájában az angol nyelvet is. Nyilván, mivel hasonló a két nyelv és mert a csapból is az angol kifejezés folynak, nagyon könnyen ragadt rám a nyelv. Hiszen folyamatosan nézzük a feliratos filmeket, sorozatokat, zenét hallgatunk, amiből mind nagyon sokat lehet tanulni. Így a fakultáció mellett beiratkoztam egy angol nyelvtanfolyamra is, ahol a cél a nyelvvizsga megszerzése volt.

Mikor elérkeztünk az érettségihez, kellett a kötelező négy tárgy mellé egy ötödiket választani, gondoltam, megfogom a könnyebbik részét a dolognak és az angolt választom, hiszem ez tűnt a legésszerűbb döntésnek. Nem is bántam meg, hiszen jobb felkészülni, mint mondjuk a biológiára, ami sosem kötött le. Hozzáteszem a nyelvi  érettségin is vannak cifra tételek, ha így vissza gondolok.

Nekem érettségin sikerült kihúznom a környezetvédelemről szóló tételt, amilyen az én szerencsém. Ki kellett térnem a napelemes rendszerekre, ami nem egy könnyű téma, amiről csak úgy kútfőből beszélni lehet. Még magyarul se tudnánk róla túl sokat mondani, pedig nem ártana tisztában lenni ezekkel az alternatívákkal, amivel tehetünk a környezetünk védelméért, amit sajnos a legkülönbözőbb módokon szennyezünk nap, mint nap. Megújuló energiaforrás lévén korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll, és igaz, hogy kell egy kis idő, míg a befektetésünk megtérül, de az áram számla nagyságát jelentősen leredukálhatjuk vele. Ahogy elkezdtem tanulni a tételt, egyre inkább érdekelni kezdett a téma, gondoltam kicsit jobban utána járok a dolognak, ki tudja, egyszer lehet még nekünk is szükségünk lesz ezekre az információkra, ha napelem rendszer telepítésére adjuk a fejünket. Bár nem minden ház illetve tető alkalmas erre, de ezt a szakemberek az előzetes helyszíni felmérés alkalmával eldöntik, milyen lehetőség állnak rendelkezésre. Maga az engedélyeztetés és a tervezés különben több időt vesz igénybe, mint a kivitelezése, hiszen profi szakemberek, persze a napelemek nagyságától függően, pár nap vagy egy hét alatt elkészülnek vele. Nyilván, mint ahogy ez sok mindenre igaz, érdemes jól megválasztanunk, kit bízunk meg a beruházással, hiszen a minőség itt is fontos szempont, hiszen az a cél, hogy minél tovább szolgáljanak minket, illetve a környezetet ezek a napelem rendszerek. Persze nem csak tetőn lehet alkalmazni, akár földre is lehet telepíteni az elemeket, és ami nagyon jó dolog, hogy a későbbiekben bővíthető, ha esetleg erre szükség lenne a megnövekedett fogyasztásunk miatt. Ha netán valaki hasonló beruházáson töri a fejét, ajánlom figyelmébe az általam belinkelt céget, aki szintén napelem rendszerek teljeskörű telepítésével foglalkozik.

Egy hasonló beruházás nem kis dolog anyagilag, mégis, ha megengedhetjük magunknak, akkor miért ne tennénk mi is a környezetünk védelméért, ha magunk miatt nem is foglalkoztat a dolog minket, akkor legalább a jövő generációi számára hozzájárulhassunk egy fenntartható környezethez. Hasznosak tehát azok a tételek a vizsgákon, amik nem csak az általános dolgokról szólnak, hanem az ismereteinket is bővíthetjük vele, hiszen ha nincs ez a tétel, talán sosem tudom meg én sem, milyen előnyökkel járhatnak például a napelem rendszerek.