Idegenvezetés az autópályamatricák világában

Az idegen nyelvek tanulása szerintem a legnagyobb kapu a világ felé. Ezen belül is az angol nyelv nélkül már nem is lehet magunkat elhelyezni a világban. Ha jobban belegondolok, hogy te jó ég, mennyi mindent nem tudnék, és mennyi mindent nem csinálhatnék akkor, ha nem tudnék angolul? Az interneten történő tájékozódáshoz elengedhetetlen az angol nyelv, arról nem is beszélve, hogy hirtelen többszázmillió másik emberrel is van lehetőségünk kommunikálni, mert ők is beszélnek angolul. Ez zseniális dolog. Én legalább 20 különböző angol nyelvű youtube csatornára vagyok feliratkozva, valamelyik tudományos, valamelyik főzőműsor, vannak zeneiek és vannak kulturális megközelítésűek. Az angol nyelv ismeretével gyakorlatilag bármilyen általam érdekelt témának utána tudok járni. A filmekről és sorozatokról nem is beszélve. Mindent eredeti nyelven nézek, ha tehetem (már ha angolról van szó persze), szinkronos filmet kb. csak akkor nézek, ha moziban csak úgy vetítik, vagy akivel nézem, az inkább szinkronosan szeretné nézni.

Az angoltudás abban is jó, hogy a külföldi kollégáknak tudok bármiben segíteni, mint pl. abban, hogy van-e magyarországi autópálya matrica online? Hát persze, hogy van!  Megmutattam nekik ezt az oldalt, átváltottuk az oldal nyelvét angolra és elmeséltem nekik a tapasztalataimat.

magyarországi autópálya matrica online

Abba nem mentem bele részletesen, hogy külön típusok vannak a nagyobb buszokra, meg külön matrica van az utánfutóra, stb., mert ők úgy is maximum a D1-es sima személygépkocsis, és a D1m-es motorkerékpárost fogják használni, hiszen egyiküknek sincs jogsija nagybuszra… Vagy legalábbis nem említették eddig.

A matrica érvényességi idejének kezdete attól függ, hogy mit választunk ki. Ha a vásárlás napját jelöljük meg, akkor a vásárlás lebonyolításától számítva lesz érvényes a matricánk, ha pedig átutalással fizetünk, akkor amint beérkezik a számlájukra pénz, onnantól lesz érvényes a matrica.

Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ezeket magyarázom a kollégáknak, hogy hogyan működik a magyarországi autópálya matrica online vásárlása. Érdekes, hogy bármilyen témáról legyen szó, angolul mindig élvezetes számomra. Tehát ha tudjuk, hogy mikortól szeretnénk használni a matricát, akkor azt kell még eldönteni, hogy mennyi ideig legyen az érvényes. Elég vegyes opciók vannak, a 10 napos, hetinek titulálttól egészen az éves bérletig, amik között a havi, több hónapra vásárolt és féléves megoldások szerepelnek. De azt fontos tudni, hogy nem mindegyik kategóriában elérhető mindegyik időtartam, pl. a motoros matrica esetében csak 10 napos és havi opciót lehet venni, a féléves, megyei és éves ott nem áll rendelkezésre.

Abban az esetben, ha nem emlékszünk rá, hogy a vásárolt matrica meddig érvényes, akkor a honlapon van lehetőségünk az érvényesség lekérdezésére.

Még aziránt érdeklődtek a külföldi munkatársak, hogy honnan lehet tudni egy útról azt, hogy fizetős vagy nem, erre mondtam azt, hogy az autópálya KRESZ táblája alatt mindig feltüntetik a matrica/vignette feliratot, hogy lehessen tudni az útról, hogy fizetős. És eszükbe is jutott, hogy náluk is így működik a dolog. Mindenesetre azért megmutattam nekik a honlapon, hogy ha terveznek egy vidéki utat, akkor előtte megnézhetik, hogy melyik utak ingyenesn és melyek fizetősek arrafelé, és az alapján el tudják dönteni, hogy vásárolnak-e matricát.

A pénz esetükben nem akadály, ezért arra biztattam őket, hogy mindenképpen vegyenek majd, mert úgy egyrészt biztosan gyorsabban tudnak majd haladni, másrészt nem kell egy idegen országban még arra is külön figyelni, hogy ne büntessék meg őket matrica nélkül történő autópálya használatért.

És akkor maximálisan ki lehet élvezni egy idegen országban történő utazást!