Ma is tanultam valamit!

Jó pap is holtig tanul – tartja a közmondás. Én is felnőtt fejjel vágtam bele a nyelvtanulásba. Csak úgy, szórakozásból. És közben nem csak a nyelvről, hanem magamról és a világról is sok új dolgot tanulok.

Az angol középfokért küzdök, nevezetesen a szóbeli vizsga az aktuális cél. Az angol tanárom mindig ad fel házi feladatot, és egy témát, amiben el kell kicsit mélyednem, szótáraznom. Az angol középfok nagyon tipikus témaköre a környezetvédelem, mint megtudtam. Az interneten böngészve rengeteg írás találtam, és sok-sok hirdetést is. Nem gondoltam, hogy ilyen sokan érdeklődnek iránta! Az egyik cikkben erősen hangsúlyozták a megújuló energiaforrások használatát. Ezek közül a napenergia az, amely az egyszerű ember számára is elérhető, ezért részletesebben is rákerestem. Találtam egy magánszemélyeknek szóló napelemes pályázatot. Pont kapóra jött! Ugyanis engem eleve érdekel a környezetvédelem témája, csak eddig valahogy mindig más irányból közelítettem meg – faültetés, kiskert, hulladékmentesség, szóval mindent a magam módján. Egyre többet olvasgattam róla, kiknek szól, miből áll, hogyan lehet megpályázni. A napelem pályázat feltételei kötöttek, de nem teljesíthetetlenek. Pályázhatnak lakásszövetkezetek, társasházak, de a keretösszeg másik felét a magányszemélyeknek szánják. Nem csak napkollektorok, és napelem rendszerek építésére lehet felhasználni, hanem meglévő rendszerek korszerűsítésére vagy akár házak hőszigetelésére és nyílászárócserére is.

Minden kivitelezést felmérés előz meg. Ekkor pontosan felmérik a ház és környezetének adottságait. A napelem rendszerek tervezésének fontos szempontja a háztető tájolása és dőlésszöge, az árnyékoltsága, az épület szerkezete, és az elektromos hálózat, stb. Ahogy olvastam ezeket, magamban pipáltam ki a házam megfelelő tulajdonságait. Jó lenne egyszer egy saját napelem rendszer!

De addig is… ma is tanultam valamit!