Gyerekek és az angol – játszva tanuljunk angolul

Nem egyszer találkoztam már vele, hogy a lelkes szülők angol oktatásra iratják be a gyerekeiket. A gyerekek számára a tanulás egy mumus, nem akarnak, és a legtöbbjüket nagyon nehéz rávenni, hogy tanuljanak, főleg iskolán kívül. Már óvodában és bölcsődében is egyre elterjedtebb az angol nyelv oktatása.

A nyelvtanulás egy olyan dolog, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Kis korban az agy sokkal fogékonyabb a nyelvekre, sokkal befogadóképesebb, így hatékonyabb  a nyelvtanulás szempontjából, ha a gyerekeinknek már egészen kis korban elkezdjük oktatni valamelyik idegennyelvet. Manapság természetesen a legnépszerűbb, legtöbbek által tanult és ismert nyelv az angol.  Korábban már volt szó a nyelv tanulás hasznosságáról, ide kattintva olvashatjátok el.

Manapság az angol nyelv legalább alapfokú ismerete nélkül, szerintem sokkal nehezebb boldogulni a világban. És itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy  nem tudunk külföldön, vagy hazánkba érkező külföldiekkel kommunikálni, hanem arról van szó, hogy minden angolul van. Az internet, a műszaki ketyerék térhódításával egyre mindennaposabbá válik az angol nyelv aktív használata. A leírások, a gombok, a feliratok mind angolul vannak. Gondoljunk csak olyan egyszerű, mindennapi tárgyakra, mint a fülhallgatók, amelyeken a J és B betűk helyett a jobb és bal oldalt az R és L betűk jelzik, vagy a távirányítókon az On/Off kapcsolók és sorolhatnám tovább. A leghétköznapibb tárgyak használatához is elengedhetetlen az angol nyelv ismerete.

A gyerekeknek is meg kellene tanulniuk valamilyen szinten, amilyen gyorsan csak lehet. Sok szülő professzionális oktatás helyett azt a módszert választja, hogy vagy angolul beszél a gyerekekkel, vagy angol nyelven nézik a televíziót. Ez is egy módszer, amely beválhat, én mégis inkább azt javaslom, ezek mellett járjon a gyerek tanárhoz, a biztos eredmény érdekében.

Persze a csemeték minél idősebbek, annál kevésbé akarnak majd órákra járni, de pont ebből kifolyólag sokkal egyszerűbb a motiváció: megoldható néhány játékkal. Ha játékot kapnak a jó eredményekért, sokkal motiváltabbak lesznek az angol nyelv elsajátítását tekintve.

Egy másik elterjedt módszer, hogy a gyerekek az internetes és videojátékokból tanulnak meg angolul. Ahelyett, hogy internetes játékokkal játszatnánk őket, vagy beültetnénk őket a konzolok elé, sokkal inkább javaslom a táncszőnyeg vásárlását.  Bizonyára sokan emlékeznek a ’90-es évek nagy slágerére, a DDR-re ( Dance Dance Revolution), ami egy szőnyeget jelentett, rajta nyilakkal, amikre a képernyőn látható módon kellett rálépkedni, ezzel táncolva.
Ezeken a szőnyegeken a legnagyobb aktuális slágerekre és klasszikusokra lehetett táncolni, gyerek fejjel pedig mindenki meg volt őrülve érte.

Természetesen a technológia azóta rengeteget fejlődött, az a helyzet, hogy már nem akkora nagy szám, hogy a TV előtt állva az követi a mozdulatainkat. Mégis a táncszőnyegek mondhatni reneszánszukat élik, ismét visszajöttek, és a mai gyerekek ugyanolyan élvezettel táncolnak rajtuk, mint mi régen.
A táncszőnyegek előnye, hogy mozognak a kicsik, nem ülnek túl közel a képernyőhöz annak ellenére sem, hogy digitális játékkal játszanak.
És most jön a legjobb rész: A táncszőnyegek nagy részének a kezelési felülete angol, illetve a legtöbb szám, amit választani lehet, szintén angol. Nyilván akadnak olyan táncszőnyegek, amelyekben vannak magyar számok is, például a megasztár táncszőnyegek, de az alapvető nyelvük általában az angol. A gyerekek élvezik az angol számokat, éneklik az angol számokat, fejlődik a kiejtésük, és mivel már rengeteg olyan van, amivel karaokezni is lehet, még énekelhetik is azokat.
Így a táncszőnyeg nem csak egy remek időtöltés lehet a gyermekeink számára, de hasznos is több szempontból, egyrészt testmozgással jár, fejleszti a mozgáskoordinációt, másrészt az angol nyelvtanulás is lehetséges vele, még ha kissé túl egyszerűnek tűnő módon is.

És hogy hol is kapható táncszőnyeg? Az interneten. Innen a legkönnyebb beszerezni őket, mert nem kell sok helyet bejárnunk. Annak ellenére, hogy egy népszerű játékszerről beszélünk, nem kapható minden játékboltban. Sokkal egyszerűbb tehát rákeresni valamelyik webshopon, mondjuk a jatekwebshop.eu oldalán, és abból a pár darabból máris kiválaszthatjuk, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb.
A táncszőnyegek alapfunkciója nagyjából ugyanaz. Egy PVC szőnyeg, nyilakkal, kábelekkel, és egy CD-vel. Nincs nagy eltérés köztük. Az eltérés abban rejlik, hogy milyen módokban lehet használni. Vannak olyan táncszőnyegek, amelyeket egyszerre ketten is lehet használni, illetve vannak olyanok, amiket csak egyedül tudnak. Vannak, amelyeknek egy funkciója van, van amelyeknek több. Az is fontos a táncszőnyeg kiválasztásánál, hogy a mellékelt CD-n hány dal van, illetve, hogy milyen módokban használható.
A táncszőnyegek használata egyébként nagyon könnyű, és kényelmes, gyerekjáték az egész. Csak rá kell dugni a TV-re, vagy a számítógépre, és minden látszani fog a képernyőn, minden utasítás egyszerű. Nem lesz probléma a kezelésével, a gyerekek is teljesen simán kezelni tudják majd.  A vásárlás után pedig kezdődhet is a tánc és a tanulás.

Sokféleképpen lehet angol nyelvre tanítani a gyerekeket, de mint fentebb kifejtettem, én a játékokkal támogatott módot ajánlom. Persze emellett ne mondjunk le teljesen a tanárok segítségéről, hiszen azt szeretnénk, hogy a gyerekek helyesen beszéljék az angolt, és értsék is azt. Ennek érdekében pedig ne felejtsük el megfelelően motiválni őket, mivel ők esetleg még nem értik, mennyire fontos lesz ez számukra a jövőben, és később talán majd hálásak is lesznek az angolozással töltött délutánokért is.

Táncszőnyeg