Nyelvi akadályoktól mentes lakásfelújítás

Sosem szerettem különösebben az idegen nyelvek tanulását, kiváltképp az angolt nem. A sors azonban mégis úgy hozta, hogy családi unszolásra beiratkoztam egy nyelviskolába, hiszen a mai világban, aki érvényesülni akar, annak legalább az angol nyelvet beszélnie kell. Ezért szorgalmasan eljártam a nyelvtanfolyamokra, amit egyáltalán nem bántam meg, kifejezetten élveztem az interaktív órákat, és a végén nyelvvizsgával tudtam lezárni ezt a néhány hónapot.

Később emiatt egy olyan munkára tehettem szert, ahol követelmény volt, hogy az ember beszéljen angolul. Többször megkaptam a hónap dolgozója címet, ezért a munkahelyem jóvoltából lehetőségem volt egy évet külföldön dolgozni a cég leányvállalatánál. Angol nyelvterület révén hasznosíthattam a tudásom, de természetesen volt bennem egy kis félelem az idegen országtól. Végül repülőre ültem, és elhagytam a hazámat egy időre.

Kint a főnököm segítségével találtam egy megfelelő nagyságú bérlakást. Az állapota sajnos már nem volt annyira tökéletes, de kaptam egy bizonyos összeget, amivel támogattak, hogy olyanná tegyem, amilyenben otthonosan érzem magam. Bele is kezdtem a költséghatékony felújításba, csak nagyon ritkán kértem segítséget szakembertől. Ekkor viszont nagy hasznát vettem a nyelvtudásomnak, hiszen angolul kellett kommunikálnom vele. Büszke voltam, hogy a lakás szinte minden pontját egyedül álmodtam meg. Csak a fürdőszoba megtervezése során ütköztem olyan akadályokba, amilyenekre egyáltalán nem számítottam. Hisz ki gondolná, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő helyiség kifog az emberen?

Már a fürdőszoba csempe kiválasztásakor nehézségekbe botlottam. Tudtam, hogy nem feltétlen a szín a legfontosabb a kiválasztáskor, de mással nem voltam tisztában, hiszen nem vagyok szakértő. Elkezdtem az interneten megoldási lehetőségek után kutatni. Más nem nagyon volt, ugyanis az idegen országban még egy ismerősöm se volt, illetve egy családtagom sem élt ott. De nem estem kétségbe, tudtam, hogy a weben majdnem mindenre lehet választ találni. Igazam is lett, találtam egy oldalt, ahol fürdőszoba csempe ötletek garmadája olvasható, így a hozzám hasonlóak sem maradnak ötlet nélkül. Plusz segítség volt, hogy az oldal magyar nyelvű. Bár sokat fejlődött a nyelvtudásom a kint tartózkodás alatt, nem bántam, hogy magyarul olvashatok egy ilyen témában, ahol alapvetően a szakkifejezések ismeretére van szükség.

Megtudtam, hogy a padlólapok lerakása során fontos szempont a minőség és tartósság. Hogy tudjak dönteni, segítségemre volt az úgynevezett PEI-skála, ami a padlólapokat 1-től 5-ig osztályozza. Ez mutatja a csempe kopásállóságát. Már le tudtam szűkíteni a kört, de még mindig fejtörést okozott a megfelelő szín kiválasztása. Tudtam, hogy valamilyen világos színt szeretnék, mert az oldalnak köszönhetően megtudtam azt is, hogy ellenállóbbak a világos csempék, mint sötét társaik. Fontos szempont volt a takaríthatóság, hiszen egy fürdőszobát gyakran kell tisztítani, mert mindennap használja az ember. Így esett a választásom egy földszínű csempére, és végül minden felszerelés tekintetében ez a szín dominált, a barnához vásároltam minden fürdőszobai kiegészítőt.

Az oldal által kínált fürdőszoba csempe ötletek segítségével végül sikerült egy olyan fürdőszobát kialakítanom, amit örömmel használok a mindennapok során. Laikusként is találtam olyan tippeket, amelyeket hasznosítva sikerült egy időtálló helyiséget létrehoznom. A lakás és a fürdőszoba végeredményben olyan lett, hogy nehéz szívvel hagynám itt, hisz minden pontban a saját kezem munkáját látom. Ki tudja? Lehet, hogy meghosszabbítom a külföldön tartózkodásom időtartamát, vagy akár tartósan is ebbe az országba költözöm, annyira megtetszett végül az, amivel kapcsolatban kétségek gyötörtek.