Az angol nyelvtanfolyam, és a szakszavak

Azt gondolom, hogy gyereknek tényleg könnyebb nyelvet tanulni. Igazából nem biztos hogy azért mert még gyerekek vagyunk, inkább arra gondolnék, hogy sokkal könnyebb egy dologra koncentrálni, mint felnőttként vissza ülni a padba, és tanulni. Te tanultál valamilyen idegen nyelvet?

A tanulás

Az, hogy az ember mikor áll neki tanulni, mindenki maga dönti el. Ma már adott a lehetőség a 60 évesnek is, ha kedve van persze, hogy ugyan úgy tanulhasson, mint egy fiatal. Hogy mit is jelent ez valójában? Lehetősége van arra, hogy akár szakmát, érettségit, vagy akár diplomát tegyen. Soha nem késő tanulni.

Persze, mint minden gyerek, amikor itt van az ideje tizen évesen, akkor nem akar tanulni, sőt talán a nagy többsége nem is szeret. Te emlékszel arra az időszakra? Szerettél tanulni?

Én nagyon is emlékszem erre az időszakra. Igen csak lázadó voltam, lány létemre, anyám megszenvedett velem. Azzal nem volt baj, hogy iskolába járjak, de tanulni nem szerettem. Nem álltam én soha úgy bukásra, de mindig csak annyit teljesíttettem, amennyit nagyon muszáj volt. Agyam, eszem azt mondták, hogy lenne hozzá, csak el kellene jutni odáig, hogy meg is értsem, hogy nekem most mi a dolgom. Persze utólag egyszerűbb már okosnak lenni, és én is felnőtt korban jöttem rá, hogy mennyivel jobban is jártam volna, ha éltem volna a lehetőséggel, és tanultam volna.

Erre már én is akkor jöttem rá, amikor dolgoztam, és kevésnek bizonyult a szakma a kezemben, ha előrébb akartam volna lépni. Elsőnek nem is csak szokatlan, hanem furcsának is tűnt, hogy visszamenjek az iskolapadba, és tanulja. Hogyan? Kérdeztem magamtól, hiszen munkám van, háztartás, szerencsére ekkor még nem volt gyermekem, azért ez nagy könnyebbséget jelentett. Hiszen a felsoroltakon kívül számtalan felnőtt osztály társamnak volt már családja is mindezek mellett.leave-364178_640

Emlékszem hány alkalommal eszembe jutottak utólag anyám szavai… Csak saját magamnak köszönhettem a dolgot, hiszen a lehetőségem adott volt mindig.

A nyelvtanulás

Nekem első sorban a nyelvtanulásra lett volna szükségem, hiszen elég sok külföldi céggel vagyunk kapcsolatban, és azoknak akiknek van nyelvtudásuk, nem hogy a pozíciójuk jobb, hanem még a fizetésük is.

Azt gondolom sok helyen nem is azzal van gond, hogy valakinek nincs nyelvérzéke, vagy hasonló, sokkal inkább azzal hogy ha szakmai nyelvet kell tanulni. Hiszen nem mindegy, hogy csak meg kell kérdeznem, hogy mit szeretne, vagy csak egy egyszerű csevegés folyik a szokásos hogy van, mi a neve… hanem azokon a munkahelyeken, ahol kő keményen meg kell tanulni a szakszavakat. Tegyük fel, hogy én az alap dolgokkal tisztában vagyok, de ha mondjuk egy napelem rendszerrel foglalkozó cégnél dolgozom, szükségem lehet ezekre a szavakra. Te meg tudnád mondani mondjuk a napelem szót bármilyen nyelven? Ugye, nem is olyan egyszerű?

Végül igaz, hogy esti tagozaton, és különböző tanfolyamokon, de leérettségiztem, és jártam nyelvtanfolyamra is. Nem volt egyszerű, és sokszor eszembe is jutott közben, hogy kár hogy nem volt ennyi eszem még fiatalon, akkor most mennyivel jobb lett volna a helyzet…