Napelemes rendszer a fenntartható jövőért – a gyerekeink érdekében

A gyerekei érdekében az ember nagyon sok mindent megtenne, minden szülő a lehető legtöbbet próbálja megadni a gyerekének, amit az adott körülményei, életszituációja, anyagi helyzete megenged neki.

Nekem még nagyon picik a gyerekeim, csak módjával tudják a saját igényeik kifejezni. Nem vágynak még nagy dolgokra, csak új játékokra, meséket akarnak nézni a youtube-on, egész nap henyélnének. Én próbálok megtenni mindent, hogy olyan szuper gyerekkoruk legyen, amilyenre szívesen emlékeznek majd vissza. Ehhez viszont az kell, hogy élhessenek elég sokáig ahhoz, hogy tétje legyen az emlékezésnek.

Bevallom, engem nagyon sokáig nem érdekelt a környezetvédelem, hiszen addig úgyse történhet semmi katasztrofikus, amíg én élek, arra az időre még elég a kőolaj, a víz, a belakható és mezőgazdasági célra alkalmazható terület, tehát nem fogok se szomjazni, se éhezni, és megfőni se fogok a globális felmelegedéstől. A gyerekeim esetében azonban más a helyzet, és ebbe belegondolva megváltozott nekem is a gondolkodásom. Most már zero waste életmódot folytatok, próbálok mindél kevesebb műanyagszemetet termelni, és nem olyan rég pedig annak néztem utána, hogy mik a napelem pályázat feltételei.

Olvastam ugyanis valahol, hogy az energiafelhasználásunk nagy része bizony az épületeink fenntartásához használódik el. Tehát értelemszerűen ezen is érdemes változtatni. Nekem az jutott eszembe azonnal, hogy milyen alternatív energiaforrást tudnék hasznosítani a magam szakállára az atomenergiával előállított áram, vagy az égése során sok káros anyagot a levegőbe bocsátó gázolaj és földgáz helyett. Az autómat kábé azonnal elektronikusra cseréltem, és mint ahogy említettem, gyorsan utána jártam a napelem pályázat feltételeinek is. Már az autót se volt annyira egyszerű anyagilag megoldani, és bármennyire szuper dolog is egy napelemes rendszer, azért a saját zsebedből kifizetni, főleg két kisgyerekkel, nem éppen a legegyszerűbb dolog.

Éppen ezért mindenképp pályázatból szerettem volna megoldani. Az interneten találtam egy szuper weboldalt, ahol elég sok segítséget kaptam ahhoz, hogy el tudjak kezdeni azon gondolkodni, tulajdonképpen milyen opcióim is vannak. Kifizetni helyetted nem sokan fognak egy ilyen nívójú projektet, viszont elég sok féle támogatást lehet igényelni, és lehet felvenni rá 0 százalékos hitelt, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy kvázi a villanyszámláid árából néhány éven belül visszatörleszted a hitelt. Ez engem nem is zavart, hiszen szinte mindegy, hogy az ember mire költi el azt a pénzt, sőt, csak nyerhetsz vele, hiszen a törlesztőrészletnek stabil ára van, a közüzemi számlák azonban megugorhatnak könnyen, az áruk is változhat, tehát viszonylag kiszámíthatatlanok.

Miután alaposan átgondoltuk a családdal ezt a dolgot, és úgy éreztük, hogy tisztában vagyunk a napelem pályázat feltételeivel és lehetőségeivel, úgy döntöttünk, hogy felvesszük a kapcsolatot a céggel, amelyiknek a weboldalát megtaláltam az interneten.

Egyeztettünk velük egy időpontot helyszíni kiszállására, amikor a terepen felmérték a tetőszerkezet milyenségét, abból a szempontból, hogy elég erős-e ahhoz, hogy elbírja a napelemes rendszert, megfelelő-e a dőlésszöge, tájolása, hogy érdemes legyen egyáltalán felszerelni. Abban maradtak, hogy egy fát ki kell vágni az udvaron, mert az útban volt, de ezt az árat még hajlandó voltam megfizetni, főleg, hogy egyszerűen csak ültettünk később egy másik fát a ház másik oldalában helyette.

Ezután elindítottuk a papírmunkát, ami tulajdonképpen a legidőigényesebb része volt a  a folyamatnak, de erre azért figyelmeztettek előre, szóval nem ért meglepetésként. Miután ezeket a köröket lefutottuk – a cég segítségével, amit igazán tudtam értékelni −, a napelemes rendszer tényleges telepítése következett, és nem viccelek, ez konkrétan megvolt egyetlen délelőtt alatt! Lenyűgöző. A napelemes rendszertől pedig pont azt kaptam, amire számítottam, 0 forintos számlákat egyrészt, másrészt az elégedettséget, hogy a magam szintjén tettem valamit a környezetért. Én nagyon örülök, hogy meghoztuk ezt a döntést, csak javasolni tudom mindenkinek, aki fontolgatja, hogy bátran vágjon bele, és csak ajánlani tudom a Pentele Solart a kivitelezéshez!